РУСКО ИЗКУШЕНИЕ ЗА ЦЕНИТЕЛИ


Продължаваме тура по време на Sofia Restaurant Week с най-добрия за момента руски ресторант в София – “Арбат“. Обстановката около нас е пищна и смайваща: старовремски портрети по стените, руски бонбони, руски самовар, руски чай и руски песни. А, бе, имперска му работа!

Открехват ни за орехи

Домакинът ни Наташа ни изненадва, че акцентите в менюто ще бъдат от Кавказ. Открехва ни, че ще похапваме месо с орехи, традиционен микс, взет от бившата съветска република Грузия. В България пък, макар орехите да падали по главите на хората, това не било популярно по думите й. Е, няма как да не се съгласим.

Сельодка с водка

Салатата е неизменнатаСельодка с моркови и цвекло. Това е специално маринована херинга, която е кулинарната емблема на Русия и обикновено се консумира с водка. Но ние няма, защото още е рано. Друг символ на руската хранителна култура са разбира се пелмените. Правят се обикновено от свинско, телешко или и от двете. Но може и с риба – тук например фирменото блюдо е Пелмени със сьомга – като се предлагат още 8 (осем!) вида.

И ако аз се притеснявах да задам въпроса дали руската кухня се върти около алкохолните традиции и въпреки това го направих, то Наташа съвсем спонтанно отговаря, че тя се върти около нещо още по-конкретно – именно вече назованата водка, която се слага дори и в традиционната Рибена чорба. Така че трябва да внимаваме с чорбата, ако после ще сме зад волана …

За гъби

От основните ни прави впечатление Свинският котлет по московски с кашкавал, гъби и кисели краставици.Оказва се, че в Русия народът яко ходи за гъби, като самата Наташа обича да го прави. Изобщо гъбите са на почит в руската кухня. Така например през зимата се сушат в тавичка на печката, а после и допълнително – окачени на въженце. След това е изборът дали да бъдат мариновани или осолени.

Всъщност, в “Арбат“ се насладихме на една от най-отрупаните трапези изобщо в нашата фестивална, радио и видео кулинарна обиколка. Можем само да благодарим за пребогатото гостоприемство на нашите домакини и в частност на Наташа. Няма как да ви разкажем подробно за всички присъстващи блюда, но видеоплейърът е точно за това – спокойно може да си пуснете близо 40-минутния епизод, за да не пропуснете нито една подробност и ястие.

Сметанов сладолед

И все пак няма как и ние да пропуснем сладкия финал – сметановия сладолед, специално доставен от Кубан, житницата на Русия. Там винаги е топло, урожаят е добър и кравите са на здравословна паша. Съответно, млякото им е висококачествено, какъвто, убеждаваме се, е и сладоледът, направен от него.